Onderhoud

Benieuwd naar hoe uw tegels moeten worden onderhouden? De verschillende soorten tegels hebben ook verschillende soorten behandelingen nodig. Wij adviseren u graag over wat u moet doen om uw tegel zo optimaal mogelijk te houden.

BEZOEK onze showroom

Onderhoud keramische tegels

Keramische tegels zijn onderhoudsarm, maar er moet wel rekening worden gehouden met een aantal dingen. Het keramiek is keihard en laat geen water door. Het blijft op de tegel liggen waardoor vloeistoffen makkelijk te verwijderen zijn. Het is wel belangrijk om geen zeep- of oliehoudende reinigingsproducten te gebruiken omdat dit een vette laag achterlaat wat juist vuil aantrekt. Daarnaast moet vijf dagen na het plaatsen van de keramische tegelvloer de cementsluier worden verwijderd. Hiervoor is een aangepast product nodig. Het hangt af van uw tegels welke hiervoor nodig is, wij adviseren u graag welk product het beste is voor uw tegels.

Een grote inloopmat kan helpen om de tegelvloer schoon te houden. Het eerste vuil wordt opgevangen en natte voeten worden drooggelopen. Dit voorkomt al veel straatvuil op uw vloer.

Stofzuigen keramische tegels

Om uw tegelvloer in optimale staat te houden kunt u wel rekening houden met een aantal aspecten. Zo moet u regelmatig stofzuigen om zoveel mogelijk vuil en haren van de tegelvloer weg te nemen. Haren kunnen net als zand de vloer bij uitzondering beschadigen dus daarom is het belangrijk de vloer regelmatig schoon te houden.

Dweilen keramische tegels

Voor het dweilen is het belangrijk eerst te stofzuigen. Zo wordt het meeste vuil al weggenomen en blijft het dweilwater schoner. Het is belangrijk de vloer regelmatig te dweilen, bij voorkeur met twee emmers. Eén emmer met water (en onderhoudsmiddel) en een tweede emmer om het vuile water op te vangen. Op deze manier verplaatst het vuil niet van de ene naar de andere kant van de ruimte.

Dweilen met natuurazijn

Er kan ook een dopje natuurazijn aan het dweilwater worden toegevoegd. Maar, let op! Doe dit niet bij gepolijste keramische tegels. Dit laat een vette filmlaag achter op de tegels en de voegen. Hierdoor zal nieuw vuil worden aangetrokken. Daarnaast worden de voegen donker. Per ongeluk toch met een dergelijk middel gedweild? Informeer dan bij ons naar een middel om de filmlaag te verwijderen.

Onderhoud Natuursteen

Natuursteen is een natuurproduct. Het wordt gevormd door de natuur. Het is een verzamelnaam voor diverse soorten steen met ieder geheel eigen karaktereigenschappen. Voor elke ruimte of toepassing zijn er natuursteensoorten die beter geschikt zijn dan andere. Het is dus belangrijk te kiezen voor de juiste vloer in relatie tot de ruimte en het gebruik ervan.

Als u de natuursteen vloer schoonmaakt, mag ook niet teveel water worden gebruikt. Water beschadigt de vloer aangezien het kan binnendringen via voegen, plinten en muren. Een licht vochtige dweil volstaat voor een goede reiniging.

Vlak na plaatsing van de natuursteen vloer is het belangrijk dat u de cementsluier, die ontstaan is door het voegen van de vloer, direct verwijdert. Dit doet u het beste met een zuurvrije cementsluierverwijderaar vermengd met water. Met een schrobmachine en een waterstofzuiger is dit klusje snel geklaard. 

Na deze eenmalige reinigingsbeurt bij oplevering, volstaat wekelijks stofzuigen en dweilen met een daarvoor geschikt middel om uw natuursteen vloer zijn optimale uitstraling te laten behouden.

Zorg ervoor dat u reinigingsproducten speciaal voor natuursteen gebruikt, zoals Natuursteen Dweilwas. De was in dit product maakt uw natuursteen vloer vuilafstotend, antistatisch en antislip. Bovendien vergemakkelijkt dit middel de volgende schoonmaakbeurt.  

Heeft u een matte natuursteen vloer en wilt u dit liever zo houden? Kies dan niet voor een product op basis van zeep, (lijn)olie of was. Deze producten laten uw vloer glanzen. Beter is het om uw natuursteen vloer wekelijks te dweilen met een product van Moeller Stone Care of Sopro. Deze reinigers laten geen residu achter en is geschikt voor alle natuursteen vloeren.

Sommige natuursteensoorten zoals marmer en hardsteen, bestaan (gedeeltelijk) uit kalk. Bijtende schoonmaakproducten zoals chloor en antikalkmiddelen tasten de kalk aan en etsen in op de toplaag van het natuursteen. Dit geeft lichtere of wit uitgeslagen doffe plekken op de natuursteen vloertegels.